Премини към основното съдържание

Ромите отказват помощта на държавата

Ромите от Гърмен, които са останали без дом, отказаха помощта на държавата. Семействата от четирите незаконни къщи, които бяха съборени преди дни в гетото, са отхвърлили предложенията на социалната служба в Гоце Делчев.

От няколко дни социални работници обикалят махалата , говорят с всеки един поотделно и предлагат различни варианти за помощ и подслон. "Говорихме с всеки по отделно, но за съжаление срещнахме отказ. Нито една майка с малко дете не пожела да ползва услугите на социалните центрове. Мотивът им е, че не желаят да се отделят от общността в квартала и предпочитат да живеят при роднини и близки в гетото", каза Петранка Костова, директор на социалната служба в Гоце Делчев, предаде "Труд". Социалните работници са предложили помощ и на двете семейства, чийто къщи ще бъдат съборени на 13 юли. В двете бараки се отглеждат момченце с глаукома и дете с двигателно увреждане.

Майките обаче също са отказали да напуснат квартала. Всички спят при роднини в гетото, а вечер палят огньове от материалите, останали при разрушаване на къщите им. От протестиращите българи също им предложиха домове, но циганите и това не приеха.

Акция "Багер" продължава на 13 юли, не спират и изявите на протестиращите в Гърмен. Те са решили, че ако до 18 юли / тогава изтича ултиматумът към държавата/ не се решат проблемите, ще обяват гражданско неподчинение и няма да плащат данъци и сметки.

Източник: blagoevgrad.utre.bg