Арестуваха говедар от Симитли, предизвикал огромния пожар над Кресненското дефиле

Арестуваха говедар от Симитли,. Той предизвикал огромния пожар над Кресненското дефиле, като 30-годишният мъж е обвинен за причиняване на пожар по непредпазливост, вследствие на който са нанесени значителни имуществени вреди за над 3 милиона лева. 

Костадин Митев хвърлил незагасена цигара, която подпалила гората. Започнал да гаси огъня с горната си дреха, която била изпепелена от пламъците. Получил и обгаряния по краката. След това звъннал на кмета на Брежани и потърсил  помощ, но не признал, че той е предизвикал запалването.  

Извършителят на престъплението ще бъде задържан за 72 часа, а прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Законът предвижда наказание до 5 години затвор”, заяви на извънреден брифинг в Благоевград говорителят на Главна прокуратура – Румяна Арнаудова. 

Говедарят е бил заподозрян още в петък, но в продължение на четири дни отричал, че е причинил пожара. Притиснат от събраните доказателства – иззети са негови дрехи от фермата, която е на километър от мястото на пожара, по които има следи от обгаряне, направил самопризнания. 
Пастирът е от ромски произход, има присъда отпреди 6 години за кражба, но към момента е реабилитиран.

„С ареста на говедаря се слага край на спекулациите, че някои умишлно е причинил пожара, за да преследва някакви други цели”, каза още Арнаудова. Предстои назначаването на лесовъдска и пожаротехническа експертиза. Районният прокурор Борислав Ковачки уточни, че гърмежите, които са чули жители на село Мечкул, са от пукота от статичното електричество заради високата температура при пожара. С това отпада версията, че някой е причинил пожара с пиратки. 

Прокурор Румяна Арнаудова заяви, че с това се слага край на спекулации и слухове, че огромният пожар е умишлен и причинен заради преследване на други цели.

И днес горски служители, огнеборци, военни и доброволци продължават да гасят тлеещи огнища вътре в самия пожар.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Валентин Радев разпусна Националния кризисен щаб. 
Като локална екологична катастрофа определи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов последиците от най-големия пожар, обхванал по предварителни данни 16 000 декара иглолистни и широколистни гори на възраст 40-60 години, ниска растителност, хиляди декари пасища и земеделски земи. Изгорелият почвен слой е 10 сантиметра.

Поне 50 години и десетки милиони лева ще са необходими за възстановяване на унищожените гори след огненото бедствие. Преди това теренът трябва да се почисти, да се извърши сериозна подготовка на почвата и едва след това ще започне да се залесява с местни широколистни видове, които са устойчиви на запалвания.

Източник: dariknews.bg