Премини към основното съдържание

Тютюнопроизводители могат да затворят пътища

Тютюнопроизводители могат да затворят пътища сн: standartnews.com

Тютюнопроизводители от Пиринския край настояват изкупната кампания да стартира най-късно до 15 ноември, като те заплашват да излязат и да блокират пътищата в региона, ако това не се случи до средата на следващия месец. „Още преди 2 месеца ни раздадоха чулове и кашони за тютюна от фирмите. Но ги няма никакви. Хората вече открито негодуват. Искат прибирането на реколтата да започне до 2 седмици. В противен случай сме готови на крайни протестни действия. Ще блокираме шосето за Банско и за ГКПП – Илинден на границата с Гърция", заяви кметът на симитлийското село Симитли Бисер Сегменов. Стопаните се жалват, че с всеки изминал ден качеството на продукцията пада и това ще доведе до по-ниски изкупни цени. Затова настояват държавата да се намеси и да регламентира този процес. За да се гарантират правата и на тютюнопроизводителите, които да получават достойно заплащане на къртовския си труд. „Да има пазари за реколтата ни, да има минимални цени, а не да ни купуват тютюна за по 4-5 лева за килограм, което си е пладнешки обир. Не може един и същи тютюн в Гърция да се плаща 4,50 -5,00 евро за килограм, а у нас да е два пъти по-евтин – 4-5 лева за килограм. Тази разлика в цените отива във фирмите", твърди кметът Бисер Сегменов.

Тютюнджиите предлагат фирмите – купувачи да сключват индивидуални договори с производителите не по-късно от 30 януари на текущата година. Другото им условие е от 15 февруари на текущата година тютюнджиите да получат необходимите семена за производство на „зелено злато" от сертифицирани производители. Най-късно на първи ноември да стартира изкупната кампания, а краят й да бъде на 1 март, искат ттюнопроизводители.

Влекачът "МАН е бил шофиран от македонския гражданин Байрам Ф., на 33 г., а с него е пътувал сънародникът му Сабри М., на 34 г. При проверката на цистерната митническите инспектори установили, че са укрити общо 102 460 кутии (различни марки, облепени с македонски бандерол). Надзорът по делото се осъществява от Окръжна прокуратура - Благоевград.

Като обвиняеми са привлечени Байрам Ф. и Сабри М. за съучастие в контрабандата. На Те са задържани на 26 октомври с прокурорско постановление в ареста до 72 часа. Искането на държавното обвинение за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" е внесено в благоевградския окръжен съд в четвътък.

Източник: standartnews.com

 

 

Коментари

Нов коментар

Customize This