Премини към основното съдържание

Родители заведоха дело в Административен съд-Благоевград срещу директор на училище

Родителите на 16-годишната Емине Шаматарева заведоха дело в Административен съд-Благоевград срещу директор на училище в сатовчанското село Вълкосел. Причината е  желанието на момичето е да посещава часовете със забрадка, като това, обаче, е в разрез с правилника на учебното заведение и от училищното ръководство предлагат деветокласничката да бъде преместена в духовното училище в Момчилград. Там бурките са позволени.

Бащата на момичето Ресим Шаматарев заяви пред медиите, че напълно подкрепя искането на дъщеря си. Според него носенето на забрадка е задължение на всяка една мюсюлманка.

"Никой не оспорва светския характер на училищата. Ние оспорваме това, че ни гонят от тези училища", категоричен бе районният мюфтия на област Благоевград Айдън Мохамед. На въпрос дали би подкрепил носенето и на шалвари в училищата, той заяви, че не вижда нищо лошо в това. "Аз съм тук, за да подкрепя едно момиче да живее, както иска. За нас е важно да отворим широко вратите за учебния процес на подрастващото поколение", допълни мюфтията.

"Родителите са запознати с правилника за дейността на училището срещу подпис и ученичката също е запозната, като и тя е дала своя подпис", заяви директорът на СОУ "Христо Ботев" в селото Митко Джуков.

Той бе категоричен, че всичките 378 ученици, които са с мюсюлманско вероизповедание, се съобразяват с правилника, а единствено Емине се противопоставила на изискванията. Джуков заяви още, че всички родители са против афиширането на религиозни символи в училището.

"Заставам на сто процента зад директора на училището", коментира началникът на Регионален инспекторат по образованието - Благоевград Ивайло Златанов.

Източник: dariknews.bg