Премини към основното съдържание

Ремонтираха художествената галерия в Благоевград

Градската художествена галерия в Благоевград отваря врати с изцяло обновена и модерна европейска визия, като галерията, която от 40 години не бе ремонтирана, ще посрещне с новия си облик своите първи гости на 22 октомври.

Досега частично бяха боядисвани стените и са подменяни осветителните тела.

При обновяването на галерията е сменена дограмата, поставен е нов окачен таван, нови осветителни тела, плоскости, върху които да се окачват картините. Сменени са вратите, поставен е гипсокартон, облагородени са стълбите, водещи към галерията.

Интериорните прожектори  и новата подова настилка придават мекота и завършеност на изложбените зали. Интериорът също е променен, а техническата част от залата е допълнена с нова компютърна система.

Жителите и гостите на града ще могат да видят изложба живопис „Традиции и нови посоки”, която събира картини от фонда на Градската художествена галерия и произведенията на художници от Благоевград.

Желанието на творците от Благоевград и региона да имат своя храм на изкуството, вече е факт, благодарение на Община Благоевград, която имаше за цел да предостави отлични условия за най-големите имена в художественото изкуство в страната и чужбина.

Изборът на първата експозиция, както и нейното наименование „Традиции и нови посоки”, не е случаен. Той кореспондира с установените традиции в художественото изкуство в Благоевград и новите посоки, които трябва да му бъдат предоставени за неговото развитие.

Източник: dariknews.bg